Звіт про роботу профкому первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів за період з 01.05.2017 р. по 30.11.2017 р.

Шановні делегати пленуму і запрошені!

На сьогоднішній день первинна профспілкова організація налічує 9631  члена профспілки, які об’єднані у 21 факультетську профспілкову організацію, також на обліку у нашій організації стоять аспіранти і докторанти.

Починаючи з минулого року ми маємо звітувати про свою роботу двічі на рік, тож пропоную вашій увазі звіт про роботу профкому за останні півроку.

Пріоритетним напрямом роботи є захист соціально-економічних прав студентів та реалізація їх інтересів. В цьому напрямку профком надає профспілкові виплати студентам, що їх потребують, консультації для оформлення субсидій на комунальні послуги мешканцям гуртожитків, займається оформленням пільгового проїзду у метрополітені. Таким чином, за звітній період:

– 142 особи отримали профспілкові виплати на загальну суму 101 тис. 460 грн;

– 665 особи отримали субсидії за допомогою профкому студентів;

– 2718 члени профспілки отримали безконтактну електронну картку пільгового проїзду у метрополітені (з них – повторно 176 особи).

Дуже гостро для нашої команди останні 2 роки стоїть питання збереження виплати стипендій. Як відомо, рішенням Кабінету Міністрів питання стипендіального забезпечення минулого грудня було переведено із законодавчого поля у «ручний режим» та тепер регулюється рішенням Уряду. На сьогоднішній день лише 45% студентів-бюджетників отримують академічну стипендію, а в планах урядовців зменшити цей відсоток ще більше. Профкомом було направлено ряд офіційних звернень до комітетів Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки, Мінфіну з вимогою не зменшувати існуючий відсоток студентів-стипендіатів. Наша позиція була підтримана Комітетом ВРУ з питань науки і освіти, Міністерством освіти і науки, соціальної політики України, офіційне мовчання зберігає лише Міністерство фінансів, залишаючи в якості відповіді лише поодинокі коментарі своїх чиновників у соціальних мережах під профспілковими постами.

З 7 листопада 2017 року Прем’єр-міністр на зустрічі з профспілками оголосив про підвищення розміру академічних и соціальних стипендій. Але мусимо зазначити, що на даний момент підписано та опубліковано Постанову про підвищення лише соціальних стипендій, щодо академічних – немає жодних опублікованих документів, тож поки у листопаді студенти отримали «стару» стипендію, але маємо інформацію, що у грудні надійде підвищена стипендія за листопад та грудень.

Профком студентів спільно зі студентською радою університету не тільки захищає права на отримання стипендії, а й приймає участь в призначенні рейтингових балів за ваші досягнення у науковій, науково-технічній, громадській та спортивній діяльності. Сьогодні ми всі боремося за право отримувати стипендію, будьте уважними до цього питання надавайте документи про ваші досягнення у робочі групи на факультеті, приймайте участь у Спільному засіданні студентських організацій – це відкритій захід, де ви отримуєте гарантію, що ваші досягнення будуть враховані, і ви будете мати вищий щабель у рейтингу групи. Звертаю вашу увагу, що відповідно до розпорядження по університету з 25.12.2017 по 08.01.2017 року оголошується збір документів робочими групами на факультетах.

Профком університету надає широкі можливості для літнього оздоровлення та відпочинку студентів, наші члени профспілки влітку 2017 року мали змогу відпочити на морі, в Карпатах та у спортивно-оздоровчому таборі «Фігуровка», отримуючи профспілкові виплати та дотації. Таким чином, 55 членів профспілки отримали профспілкову виплату на оздоровлення  на морі та в Карпатах, а також у с.о.т  «Фігуровка» загальною сумою 59 тис. 536 грн. У середині листопада ми розпочали кампанію з зимового оздоровлення і на сьогодні залишилися ще 2 путівки. Поспішайте! Хочу подякувати членам профспілки, що ви так активно користуєтеся нашими пропозиціями.

Звісно ж у своїй роботі ми не забуваємо і про культурно-масові заходи. За звітній період ми організовували та надавали підтримку в проведені Днів факультетів, екскурсій, тематичних заходів до пам’ятних дат, вечірок, зустрічей з відомими артистами, організовували конкурси та розіграші для членів профспілки, підтримували конкурс талантів першокурсників «Альма-матер», проводили семінар-навчання та серію зустрічей «ProfEvent», видавали «Щоденник першокурсника», тощо.

Також ми продовжуємо традицію підтримувати та популяризувати здоровий спосіб життя – за звітній період були організовані Кубки профкому з бадмінтону та настільного тенісу, з кіберспорту – видатки на їх проведення склали 17 тис. 468 грн. Тільки у вівторок відбувся Кубок профкому з боулінгу у якому взяли участь 160 членів профспілки з університету.

Команда профкому студентів університету піклується про матеріальний стан студентів не лише в стінах університету. Ми ведемо широку соціальну кампанію шляхом розвитку дисконтного проекту «Karazin Student’s Card». На сьогоднішній день у більш ніж 100 закладах м. Харкова надають знижку студентам-членам профспілки з Каразінського. Ми працюємо з магазинами книжок, аптеками та оптиками, кінотеатрами, розважальними та закладами громадського харчування. За даними інтернет-опитування щомісяця власник картки заощаджує від 125 грн., а отже не менше ніж 1500 тис. грн. на рік. З вересня до кінця листопада картку оформили 1500 студентів-членів профспілки. Запрошую долучитися до проекту і заощаджувати з нами.

Без зайвої скромності хочу сказати, що з профспілкою студент Каразінського може заощадити й за кордоном нашої країни. Ми є єдиним офіційним представником міжнародного студентського ISIC у Харкові, то ж якщо ви подорожуєте світом, то звертайтеся до нас з метою виготовлення даного посвідчення. За звітний період ми оформили 92 подібних документа.

Згідно до чинного законодавства студентів університету не можуть ані відрахувати, ані поновити без згоди профкому. Подивіться на слайд. На ньому представлена поточна статистика роботи президії профкому щодо захисту прав студентів за останні півроку.

Також, прошу звернути вашу увагу на наступний слайд. Пропоную ознайомитися з проектом Кошторису профспілкової організації на 2018 р. та якщо не має заперечень затвердити його. Заперечень не має. Дякую.

Наприкінці своєї доповіді хочу подякувати членам профспілки за довіру до нашої організації, адміністрації університету за ефективне соціальне партнерство.